Άρωμα γυναίκας στον οίνο της Κρήτης
Είναι δυναμικές, καταρτισμένες κι έβαλαν … το χεράκι τους σε ένα ανδροκρατούμενο χώρο, αυτόν του κρασιού.
Ο οίνος της Κρήτης τα τελευταία χρόνια έπεσε σε … γυναικεία χέρια, και καλά το έκανε!
Άφησαν τον ανδρικό πληθυσμό στο αμπέλι και αποφάσισαν να γυρίσουν σελίδα και να αποδείξουν το αυτονόητο: ότι η γυναικεία φινέτσα, αντίληψη και αισθητήριο μπορεί να πετύχουν και να κάνουν τη διαφορά ακόμα και σε ένα καθαρά, ανδροκρατούμενο χώρο – και επαγγελματικά – αυτό του κρασιού.
Παλαιότερα οι γυναίκες της Κρήτης φρόντιζαν τα αμπέλια τους, πάντα δίπλα στο σύζυγο ή τον πατέρα. Ήταν η εποχές που οι οικογένειες έφτιαχναν το κρασί τους, για το σπίτι και τους φίλους.
Δεν είχαν όμως, στην πλειοψηφία τους, “σχέση” με τη γεύση ή την προώθηση του προϊόντος.Τα πράγματα άλλαξαν, με τη νέα γενιά να κάνει την ανατροπή, παίρνοντας τα ηνία τόσο στην παραγωγή και τη συσκευασία όσο και στην εμπορία.
Και ευτυχώς στην Κρήτη οι γυναίκες του κρασιού είναι αρκετές. Δεν αποτελούν την πλειοψηφία, όμως κάνουν η κάθε μια, τη διαφορά! Άλλες εμπειρικά, άλλες με σπουδές, είτε συνεχίζοντας αυτό που ξεκίνησε ο προπάππους ή ο παππούς, είτε για πρώτη φορά, επένδυσαν στον οίνο πιο επαγγελματικά, επεκτείνοντας τις περιουσίες τους και φτιάχνοντας τα δικά τους κτήματα.
Μεταξύ τους έχουν αρκετές διαφορές, όμως ένα είναι το κοινό τους: Αγαπούν αυτό που κάνουν! Άλλωστε όπως όλες συμφώνησαν, το δρόμο του κρασιού τον ακολουθείς, μόνο αν πραγματικά το θέλεις .
Το MadeinCreta συνάντησε ορισμένες από τις κυρίες του κρασιού στα «Οινοτικά 2013», στην έκθεση που διοργανώνεται για πέμπτη συνεχή χρονιά από το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης (Wines of Crete), στον «Κήπο των Αισθήσεων» στις Μαλάδες.
Τέσσερις γυναίκες για ένα κρασί
Οι επιστήμονες λένε ότι ο πιο ισχυρός «πυρήνας της γης» είναι μια μητέρα με τρεις κόρες και κάτι ξέρουν παραπάνω. Αυτό συμβαίνει με το κτήμα «Πατεριανάκη» που βρίσκεται στις Μελέσσες του δήμου Αρχανών Αστερουσίων.
Τέσσερις γυναίκες το «διοικούν», είναι ίσως το … πιο γυναικείο οινοποιείο της Ελλάδας! Οι κυρίες: Πόπη (μητέρα), και οι τρεις κόρες, Εμμανουέλα, Νίκη και Γεωργία Πατεριανάκη.
Το νέο αίμα είναι, επί της ουσίας, είναι η τέταρτη γενιά που ασχολείται με το κρασί κατ’επιλογή και όχι από υποχρέωση. Ο προπάππους και ο παππούς ξεκίνησαν ως αμπελουργοί και η «δυναστεία» συνεχίστηκε και στην οινοποίηση.
«Το κρασί είναι κομμάτι της ζωή μας, έχουμε δεθεί με όλη την διαδικασία και γι αυτό αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε το δρόμο που ήδη είχε χαραχθεί. Από την αγάπη μας και όχι κατ΄ανάγκη» είπε στο MadeinCreta η οινολόγος – γευσιγνώστρια Εμμανουέλα Πατεριανάκη.
Όπως σημείωσε η ίδια, μια γυναικεία σφραγίδα στο κρασί μπορεί να επιφέρει πολλές αλλαγές, να δώσει ένα άλλο στίγμα – από την εμφάνιση του προϊόντος μέχρι και τη γεύση του και γενικότερα στον τρόπο εργασίας.
Σύντομα μάλιστα από το κτήμα τους θα κυκλοφορήσει το «πρώτο παιδί των κοριτσιών»: το Merlot, μια εμπνευσμένη πρόταση γυναικείας φύσεως με το νέο μονοπωλιακό κρασί γαλλικής ποικιλίας και βιολογικών προδιαγραφών, από τα αμπέλια που φυτεύτηκαν το 2008.
Κτήμα Τιτάκη
“Πίσω” από το κτήμα Τιτάκη που βρίσκεται στον ίδιο δήμο, αλλά στους Κουνάβους, βρίσκεται η Μαρία Τιτάκη, η τρίτη γενιά,
και είναι υπεύθυνη παραγωγής.Αν και ξεκίνησε τις σπουδές με την ιστορία της επιστήμης για να διευρύνει τους ορίζοντές της, την κέρδισε ο «παιδικός έρωτας» και οδηγήθηκε στην οινοποιία.
Η ίδια τόνισε την στροφή της νοοτροπίας που έχει γίνει στο θέμα στο κρασιού, κάτι που οφείλετε και στις ίδιες. «Η σχέση της γυναίκας με το κρασί μπορεί να φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα. Η αισθητική και η ευαισθησία της γυναίκας μπορούν να «παρέμβουν» ακόμα και στη γεύση να την κάνουν πιο εκλεπτυσμένη». Άλλωστε το κάθε κρασί όπως λέει αντικατοπτρίζει και τον παραγωγό.
Κτήμα Ταμιωλάκη
Αν και η οικογένεια είχε οινολόγο, τον πατέρα, δεν είχε ασχοληθεί ποτέ με δική της εμφιάλωση, ούτε επαγγελματικά με το αμπέλι.
Η αρχή έγινε από τη Μαρία Ταμιωλάκη, που βρήκε εκεί το στοιχείο της!
Μια μικρή περιουσία που είχε η μητέρα στο Χουδέτσι, μόλις μερικά στρέμματα, από το 1999, σταδιακά έγιναν 50 , και ένα οργανωμένο κτήμα, επίσης στο δήμο Αρχανών – Αστερουσίων.
Η πρώτη εμφιάλωση έγινε το 2004.
Silva
To κρασί Δασκαλάκη με την επωνυμία Silva βρίσκεται στη Σίβα του πρώην δήμου Παλιανής, νυν Ηρακλείου . Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση όπου «αρχηγός» και υπεύθυνη παραγωγής είναι η κ. Ειρήνη Δασκαλάκη. Η οικογένεια από τον παππού είχε ως κύρια ενασχόληση τα αμπελουργικά, η ίδια αποφάσισε να προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω και να προχωρήσει στην εμφιάλωση.
Οι γυναίκες από τα δυτικά του νησιού
Γυναικεία υπόθεση το κρασί και από τα δυτικά όπου δυο κυρίες του “Δικτύου Οινοποιών Κρήτης” δίνουν το δικό τους χρώμα σε αυτή την υπόθεση.
Η πρώτη είναι η κ. Ευαγγελία Μπουλταδάκη από το οινοποιείο Ανώσκελη που πήρε το όνομα από το μικρό χωριό της επαρχίας Κισσάμου , όπου είναι και οι αμπελώνες αλλά και τα ελαιόδεντρα.
Το ξεκίνημα έγινε από την οικογένεια Μαμιδάκη, με το γνωστό τους λάδι και στη συνέχεια έγινε «επένδυση» και στο κρασί. Την όλη προσπάθεια «καθοδηγεί» η κ. Μπουλταδάκη.
Το «ταξίδι» σταματά στο Βατόλακκο Χανίων, όπου βρίσκεται το οινοποιείο Μανουσάκη με το κρασί Nostos. Το οινοποιείο Μανουσάκης ξεκίνησε από τον πατέρα αλλά τώρα έχει περάσει στα χέρια της κόρης Αλεξάνδρας Μανουσάκη.
Η Αλεξάνδρα γεννήθηκε και έζησε στην Αμερική, το 2006 πήρε την μεγάλη απόφαση να αφήσει τους ουρανοξύστες και να ανέβει ακόμα πιο ψηλά στα Λευκά Όρη, διότι κάποια στιγμή στη ζωή «γυρνάς πάντα σε ό,τι αγαπάς και το ασπάζεσαι ξανά».
Σχετικές και χρήσιμες πληροφορίες θα για όλους τους οινοποιούς θα βρείτε στο “Δικτύου Οινοποιών Κρήτης“. Και μην ξεχνάτε ότι όλα τα οινοποιεία είναι επισκέψιμα!