Οσπριοκεφτέδες με γαρίδα και κρέμα ανθότυρου με ένα ποτήρι Λιάτικο Π.Γ.Ε. Κρήτη
Γευστικό ταίριασμα: με ελαφρύ στυλ και φρεσκάδα, τα αρώματα κόκκινων φρούτων του λιάτικου αναδεικνύεται ιδιαίτερα από το συνδυασμό του με τα όσπρια και τον ξινόχοντρο, ενώ η οξύτητα και ισορροπεί με τη γαρίδα και την κρέμα τυριού.
ΥΛΙΚΑ
100 γρ φασόλια
50 γρ φακές
100 γρ ρεβίθια Λασιθίου
50 γρ καλαμπόκι
1 κρεμμύδι
εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 ασπράδι αυγού
300 γρ ξηρό ανθότυρο
300 γρ γάλα
φρυγανιά
6 γαρίδες μεσαίες
άνηθο, μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο/ ηλιέλαιο για τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μουλιάζουμε τα όσπρια, εκτός της φακής για 7 – 8 ώρες και τα βράζουμε ξεχωριστά, προσθέτοντας στο νερό ¼ του κρεμμυδιού, λίγο ελαιόλαδο και αλάτι.
Όταν τα όσπρια είναι έτοιμα αλέθουμε, ή ψιλοκόβουμε.
Ψιλοκόβουμε επίσης κρεμμύδι, άνηθο, μαϊντανό και ανακατεύουμε με τα όσπρια έως ότου έχουμε μια σφιχτή ζύμη.
Καθαρίζουμε τις γαρίδες, τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και προσθέτουμε στο αρχικό μείγμα. Κάνουμε μικρές σφαίρες και αφήνουμε στο ψυγείο να παγώσει.
Ζεσταίνουμε το γάλα, προσθέτουμε τριμμένο ανθότυρο, χτυπάμε με ένα ραβδομπλέντερ και αφήνουμε στην άκρη.
Βγάζουμε τους οσπριοκεφτέδες από το ψυγείο, τους περνάμε με αλεύρι, έπειτα από το ασπράδι και τέλος από φρυγανιά.
Τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και όταν ψηθούν αφαιρούμε σε χαρτί.
Σε ένα πιάτο βάζουμε κρέμα ανθότυρου και από πάνω τους οσπριοκεφτέδες.