Ποιοι Είμαστε
To Wines of Crete
Από το 2006, ο Κρητικός οινοποιητικός κλάδος μπήκε σε νέα τροχιά ανάπτυξης ακολουθώντας μια νοοτροπία συνεργασίας και συνεργιών.
Ο Νόμος Ηρακλείου, ως κεντρικός πυρήνας παραγωγής εμφιαλωμένων κρασιών, έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα σε αυτό που θα εξελισσόταν στη συνέχεια σε Wines of Crete. Η δημιουργία του Δικτύου Οινοποιών Νομού Ηρακλείου προέτρεψε 2 χρόνια μετά τη δημιουργία του Δικτύου Οινοποιών Χανίων-Ρεθύμνης. Στην πορεία εντάχθηκε και ο Νομός Λασιθίου στο φορέα του Ηρακλείου, με αποτέλεσμα ο πρώτος στόχος να επιτευχθεί ο οποίος δεν ήταν άλλος από τη συγκροτημένη προώθηση του Κρητικού κρασιού τόσο εντός όσο κι εκτός νησιού.
Οι δυο φορείς εξακολουθούν να λειτουργούν σε αυτονομία αλλά παράλληλα συνεργαζόμενοι σε όλα τα επίπεδα. Όλα κάτω από την ομπρέλα του Wines of Crete και με ένα συλλογικό προγραμματισμό δράσεων. Οι βασικοί στόχοι της όλης δράσης είναι δυο. Από τη μία η προώθηση και αναγνώριση του Κρητικού κρασιού, τόσο εντός όσο κι εκτός Ελλάδος πλέον, κι από την άλλη, η ανάπτυξη του Οινοτουριστικού ρεύματος στο νησί, εκμεταλλευόμενοι μια σειρά “τουριστικών” πλεονεκτημάτων που διαθέτει το νησί. Η εκπαίδευση του καταναλωτή και του επαγγελματία, η παρουσίαση της παραγωγής στο ίδιο αυτό κοινό μέσα από οργανωμένες γευσιγνωσίες κι εκθέσεις, η δημιουργία όλων των απαραίτητων εργαλείων για την αρτιότερη επίτευξη αυτής της επικοινωνίας, συνθέτουν τις δράσεις του Wines of Crete.
Η κοινή μπροσούρα, ο Χάρτης της οινικής Κρήτης, η 20′ ενημερωτική ταινία, η διαδικτυακή πύλη www.winesofcrete.gr, η εφαρμογή για έξυπνα τηλέφωνα, η χρήση των κοινωνικών δικτύων αλλά και η οργάνωση και συμμετοχή σε εκθέσεις αποτελούν τα εργαλεία προώθησης που βοηθούν την επίτευξη του στόχου. Η οδική σήμανση, η χάρτα ποιότητας των επισκέψιμων οινοποιείων, η συμμετοχή σε εκθέσεις τουρισμού λειτουργούν επικουρικά στην εδραίωση του οινοτουριστικού ρεύματος. Το σύνολο των δράσεων χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους προερχόμενοι από τις εισφορές των μελών αλλά φυσικά κι από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια που εκμεταλλεύονται και τα δυο Δίκτυα. Leader, Interreg, προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υποστηρίζουν σθεναρά την προσπάθεια των 36 Κρητικών οινοποιείων που συμμετέχουν στο συνολικό σχήμα.
Το αποτέλεσμα έχει αρχίσει να διαφαίνεται την τελευταία τριετία. Η Κρήτη διαθέτει πλέον την εικόνα μιας πολύ ενεργής και δυναμικής περιοχής παραγωγής κρασιών ποιότητας, χαρακτηριζόμενη κι από τη μοναδικότητα των ποικιλιών σταφυλιού που καλλιεργεί. Έχει ξεφύγει οριστικά από την εικόνα της περιοχής μαζικής παραγωγής ανούσιου κρασιού που εν πολύς την αδικούσε και κινείται προς την κατεύθυνση ενός οινικού προορισμού υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Η επόμενη δεκαετία θα είναι κρίσιμη για την ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής και προϋποθέτει πρόγραμμα, συγκροτημένη στρατηγική και επαναλαμβανόμενες ενέργειες οι οποίες θα επιτρέψουν το αποτελεσματικό “χτίσιμο” της αγοράς.