Διεθνές Συνέδριο “Άμπελος, Οίνος, Διατροφή, Υγεία” Ηράκλειο, Κρήτη, 22 – 26 Μαΐου, 2018
Διοργανώνεται από την Έδρα της UNESCO« Πολιτισμός και Παραδόσεις του Οίνου» του Πανεπιστημίου της Βουργουνδίας και από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης
Web site: http://wineculture.chemistry.uoc.gr/wordpress/
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τρίτη 22 Μαϊου
Βασιλική Αγίου Μάρκου – Ηράκλειο
18:00 –Άνοιγμα Συνεδρίου
Τετάρτη23 Μαΐου
Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου
8:30 –Υποδοχή Συνέδρων
9:00–Εναρκτήρια ομιλία: Κοτσερίδης Γεώργιος (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελλάδα)”Η νέα εποχή του Ελληνικού οίνου ”
9:30 – 12:30 -ΣυνεδρίαI – “Αμπελώνες και Terroirs: ποικιλίες σταφυλιών, οινολογικές κατεργασίες”.
9:30 – 10:00 –Εισηγητική ομιλία1:Καλλιόπη Ρουμπελάκη (Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ελλάδα): “Οινοτεχνολογίες στην Κρήτη από τους Μινωίτες έως τον 21οαιώνα”
10:00 –Βασίλης Π. Πετράκης(Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Ελλάδα): “Χαρακτηρισμός σταφυλιών και οίνων σε αρχαιολογικά ευρήματα και σύγχρονες ποικιλίες της Κρήτης: μια συνδυασμένη προσέγγιση μεταβολομικής και μοριακής γενετικής”
10:20 –Ανδρονίκη Κ. Μπιμπή(Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός – «ΔΗΜΗΤΡΑ», Ελλάδα): “Εκτίμηση της γενετικής ποικιλότητας και δομική ανάλυση με μικροδορυφορικούς δείκτεςσε μία μεγάλη συλλογή αυτόχθονων καλλιεργούμενων ποικιλιών της Αμπέλου από το νησί της Κρήτης, Ελλάδα”.
11:40 –Δημήτριος Τάσκος (Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός – «ΔΗΜΗΤΡΑ», Ελλάδα): “Προς ένα εθνικό σχέδιο διαχείρισης και αξιοποίησης του γενετικού υλικού της Αμπέλου για βιώσιμη αμπελουργία και οινοπαραγωγή”
11:00 – Ερωτήσεις
11:15 – Philippe Moustier (Aix-Marseille University-CNRS-Telemme) : “Μεταβολές της ποικιλιακής σύνθεσης και πολιτικές για την ποιότητα στους αμπελώνες της Προβηγκίας κατά τους XIX-XXIe αιώνες”
11:35 –Απόστολος Σπύρος (Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ελλάδα) “Μοριακή αποτύπωση και παλαίωση οίνων Κρητικών ποικιλιών”
11:55 – Clymie Abrahams (University of the Western Cape, South AfricaRepublic): “ΗεπίδρασητουμέσουκαλλιέργειαςστοζυμωτικόδυναμικόδύοστελεχώνSaccharomyces cerevisiae καιενόςnon-Saccharomyces(Torulasporadelbrueckii) ”
12:15 –Ερωτήσεις
12:30 – 13:45 : Γεύμα
13:45 – Εισηγητική ομιλία2: Μαρία Νικολαντωνάκη (UniversityofBurgundy, France) : “Πως η χημεία μπορεί να προβλέψει το δυναμικό παλαίωσης των οίνων: εφαρμογή σε διαφορετικά terroirλευκών οίνων”
14:05 – PhilippP. Minnaar (UniversityofStellenbosch, SouthAfricaRepublic): “Saccharomycescerevisiae, Non-Saccharomycesζύμες και βακτήρια του γαλακτικού οξέος σε ακολουθία ζυμώσεων: επίδραση στις φαινολικά συστατικά και τις οργανοληπτικές ιδιότητες οίνων Syrahτης Νότιας Αφρικής”
14:25 – MichèleGuilloux-Benatier (UniversityofBourgogne, France): ” Η υγιεινή των οίνων: ο ρόλος των μικροοργανισμών?”
14:45 –Π. Αραπίτσας (Centre, FondazioneEdmundMach (FEM, SanMicheleall’Adige, Italy):”Μια ενημερωμένη συζήτηση για την παλαίωση του οίνου και τις θειώσεις”
15:25 – Ερωτήσεις
15:40 –Διάλλειμα καφέ και Συνεδρία γραπτών ανακοινώσεων (Posters)
16:00 – 18:30: Συνεδρία II – “Οίνος, Μεσογειακή και Κρητική διατροφή και υγεία”
16:00 – Εισηγητική ομιλία1 : NorbertLatruffe(UniversityofBurgundy-France) : “Οίνος, Μεσογειακή Διατροφή και Υγεία, ένα ιστορικό τρίπτυχοπου εξακολουθεί να είναι επίκαιρο ”
16:30 – Jean-RobertPitte (AcademyofSciencesMoralandPoliticFrance) : “Καμπανίτης οίνος,μια φαρμακευτική αγωγή για την νευρασθένεια του Βασιλιά Λουδοβίκου του 15ου”
16:50 – MorganPoggioli (UniversityofBourgogne, France): “Μεταξύ της υγείας στην εργασία και της κουλτούρας του εργαζόμενου: το ερώτημα του οίνου των «προλετάριων» στην Γαλλία μεταξύ των δύο παγκόσμιων ”
17:10 – Ερωτήσεις
17:25 – SéniaFedoul and Olivier Jacquet (University of Lyon II, University of Bourgogne, France): “Ιστορίατηςυγειονομικήςποιότηταςτωνοίνων. Οι κανόνεςγια την δοκιμή της ιατρικής τεχνογνωσίας και τις οινολογικές πρακτικές (από το τέλος του 19ου αιώνα στον 21ο αιώνα)”
17:45 – Jean-JacquesBoutaud (UniversityofBourgogne, France): “Επικοινωνείστε στην υγεία:ρεσβερατρόλη και η ετικέτα”
18:05 –
18:25–Τέλος των παρουσιάσεων της ημέρας. Γευστική δοκιμή Κρητικών οίνων
Πέμπτη 24 Μαΐου
09:00 – 12:45 – Συνεδρία II – “Οίνος, Μεσογειακή και Κρητική διατροφή και υγεία “(συνέχεια)
09:00 –Εισηγητική ομιλία2: Προκόπιος Μαγιάτης (UniversityofAthens, Grece)”Ελαιόλαδο και οίνος, ο ακρογωνιαίος λίθος της Μεσογειακής διατροφής: ένας μοναδικός συνδυασμός βιοενεργών υγιεινών συστατικών ”
09:30 – Jean-Pierre Rifler (Centre Hospital Center of Haute Côte-d’Or, France): “Είναιοοίνοςέναυγιεινότρόφιμο?”
09:50 – Gérard Lizard (University of Bourgogne, France): “Σύγκρισητηςεπαγωγήςνευρωνικήςδιαφοροποίησηςαπόδιαφορετικήςενώσεις: νευροπεπτίδια (octadecaneuropeptide (ODN)),ρετινοϊκόοξύκαιπολυφαινόλες(ρεσβερατρόλη, απιγενίνη)ευθσκόμενεςστηνΜεσογειακήδιατροφή”
10:10 – JoëlDeLeiris (UniversityofGrenoble): ” Ο ρόλος της φλεγμονώδους διαδικασίας στην αθηροσκλήρωση: καρδιοπροστατευτικά αποτελέσματα της μεσογειακής διατροφής”
10:30 – Ερωτήσεις
10:45 – Διάλλειμα καφέ και Συνεδρία γραπτών ανακοινώσεων (Posters)
11:05 – AnnitaToffanin (University of Pisa, Italy): “Agrestoαπόανώριμασταφύλιαοργανικήςκαλλιέργειαςπαρουσιάζειαντιμικροβιακήδράση”
11:25 –Νίκος Ροδοπαίος (Στρατιωτικό ΝοσοκομείοΑθηνών, Ελλάδα): “Κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και οστική πυκνότητα-μάζα μεταξύ νηστευόντων και μη”
11:45 –E.Φραγκοπούλου (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα, Ελλάδα): “Καρδιο-προστατευτικές δράσεις ερυθρών και λευκών οίνων από τα νησιά του Ιονίου”
12:05 –Ελένη Παυλίδου (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ελλάδα): “Ο οίνος: ένας πολύτιμος παράγοντας μακροζωίας και πρόληψης χρόνιων νοσημάτων”
12:25 : Ερωτήσεις
12:40 – 13:40– Γεύμα
13:40 – 18:20: Συνεδρία III – Παραδοσιακές και πολιτισμικές διαστάσεις του αμπελιού, του κρασιού και της υγείας
13:40 – 13:40 –Εισηγητική ομιλία: Κατερίνα Κόπακα (Πανπεπιστήμιο Κρήτης, Ελλάδα): “Αρχαίος οίνος από τα νησιά του Αιγαίου”
14:10–Μαρία Τσουπή (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ελλάδα) : “Ο οίνος ως εθιμικό θρεπτικό”
14:30 – AlineBrochot (UniversityofParisISorbonne, France): “Η διακριτή θέση του οίνουστην προώθηση της γαστρονομίας της Nice”
14:50 : Ερωτήσεις
15:05 – François Georgeon (EHESSE, Collège de France, France) : “Ηγένεσηενός «εθνικούποτού»: ΗρακήστηνΟθωμανικήςΑυτοκρατορία (1800-1923)”
15:25 –Σωτήριος Κ. Μπόλης (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.,Ελλάδα) : “Γαστρονομικές κοινότητες και Ελληνικός γαστρονομικός πολιτισμός”
15:45 –Στεφανία Καλογεράκη(Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ελλάδα): “Διερεύνηση των μορφών και των παραγόντων καθορισμού της κατανάλωσης από τους Έλληνες έφηβους”
16:05 – Ερωτήσεις
16:20 – Διάλλειμα καφέ και Συνεδρία γραπτών ανακοινώσεων (Posters)
16:40 –Ειρήνη Σηφάκη (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Ελλάδα): “Αμπελοοινική κληρονομιά και προοπτικές διαφύλαξης και ανάπτυξης μέσω πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων”
17:00 –ΔημήτρηςΓούσσιος(University of Thessalonic, Grece), Laurent Rieutord (University of Clermont-Auvergne): “ΑνανέωσητουΘεσσαλικούαμπελώνα: νέοι παράγοντες και κληρονομιά”
17:20 –Στέλιος Μανολιούδης (Γεωλόγος): “ΔΙΟΝΥΣΣΟΣ/Πρωταρχικά μονοπάτια έκστασης – πνευματικότητας”
17:40 – Ερωτήσεις
18:00 : Τέλος των παρουσιάσεων της ημέρας. Δοκιμή Κρητικού Ελαιόλαδου.
20:30 : Εορταστικό δείπνο
Παρασκευή 25 Μαΐου
09:00 – 12:10 : ΣυνεδρίαIV – “Οίνος, γαστρονομία, τουρισμός, και ανάπτυξη”
09:00 –Εισηγητική ομιλία: SophieLignon-Darmaillac (UniversityofParisIVSorbonne): “Οι διαδρομές των οίνων στην οινο-γαστρονομία”
09:30 –Δημήτριος Κυρίτσης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ελλάδα): “Δυναμικό παραγωγής οίνων ποιότητας ορισμένων τοπικών οινοποιήσιμων ποικιλιών Αμπέλου της Θράκης”
09:50 – EricLeFur (InseecBusinessSchool, Bordeaux, France) : “Τα ζητήματα των ετικετών προέλευσης για τις μεσογειακές ελαιοπαραγωγές χώρες”
10:10 – JoëlleBrouard (Terroir Manager, France): “Terroirsτης κατανάλωσης: οκόσμοςτηςτοποθέτησηςτωνοίνων. Το παράδειγμα των οίνων Beaujolais”
10:30 – Ερωτήσεις
10:45 – Διάλλειμα καφέ και Συνεδρία γραπτών ανακοινώσεων (Posters)
11:05 – FranceGerbal-Medalle (University of Toulouse Jean-Jaurès), Marie-Ange Lasmène (Parole, Paroleagency,consultanting in Ethnology): “Οινοτουρισμόςστηνπεριοχή Vidourle-Camargueόπουδιασταυρώνονταιηγεωγραφίακαιηεθνολογία”
11:25 – LaurenceDujourdy, YvesLeFur (AgroSupDijon) : “Οργανοληπτική εξέταση για μια νέα προσφορά ενός ποτηριού οίνου”
11:45 – IriniTheodorakopoulou (AgriculturalEconomicResearchInstitute, Greece): “Χρησιμοποιώντας systemsthinkingγια την συν-δημιουργία ενόςεμπειρικού προγράμματος ηγεσίας-εκπαίδευσης για την οινοποιία”
12:05 – JoëlRochard (IFV, France): “Η συμβολή της βιοποικιλότητας στον οικο-οινοτουρισμό των ηρωικών αμπελώνων:πλεονεκτήματα και προσδοκίες”
12:25 : Ερωτήσεις
12:40 : Γεύμα και συνεδρία γραπτών ανακοινώσεων (Posters)
14:00 – 18:00 : Τεχνικές επισκέψεις
Σάββατο 26 Μαίου
Πολιτιστική εκδρομή (κατ’ επιλογή κατά την κράτηση και πληρωμή): Αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου, Αρχαιολογικοί χώροι της Κνωσσού και της Φαιστού. Επίσκεψη στη Μονή Παλιανής
Ο χρόνος και ο τόπος αναχώρησης και επιστροφής θα γνωστοποιηθούν κατά την διάρκεια του συνεδρίου
Μορφή προφορικών και γραπτών ανακοινώσεων
Διάρκεια των επιλεγμένων προφορικών ανακοινώσεων μέχρι 20 λεπτά –Για την διευκόλυνση της ταυτόχρονης μετάφρασης, οι συγγραφείς παρακαλούνται να στείλουν το κείμενο της ανακοίνωσης τους πριν το συνέδριο
Οι επιλεγμένες γραπτές ανακοινώσεις (posters) πρέπει να έχουν την εξής μορφή: πλάτος: 80 cm; ύψος: 100 cm
Απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον δύο οπών στο άνω μέρος του poster
ΕΓΓΡΑΦΗ
Επίσημες γλώσσες του συνεδρίου: Ελληνική, Γαλλική, Αγγλική
ΥποχρεωτικήOnlineεγγραφή: http://wineculture.chemistry.uoc.gr/wordpress/
.Ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες: 130 €
. Φοιτητές: 65 €
. Συνοδά πρόσωπα: 50 €
. Συμμετοχή στο εορταστικό δείπνο (κατ’ επιλογή κατά την εγγραφή): 40 €
. Εκδρομή της 26ης Μαΐου (κατ’ επιλογή κατά την εγγραφή): 120 €
Η εγγραφή για τους ακαδημαϊκούς, επαγγελματίες και φοιτητές περιλαμβάνει: πρόσβαση στις συνεδρίες, βιβλίο περιλήψεων, καφέ κατά τα διαλλείματα, τα γεύματα στις 23-24-25 Μάιου, την τεχνική επίσκεψη και τις γευστικές δοκιμές.
Συνοδά πρόσωπα : απαιτείται εγγραφή για την πρόσβαση στις γευστικές δοκιμές και την τεχνική επίσκεψη.
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Η Οργανωτική Επιτροπή προτείνει τα παρακατώ ξενοδοχεία που βρίσκονται σε καλή θέση και με τα οποία έχει διαπραγματευτεί την τιμή δωματίου.
GalaxyHotelHeraklio
Sofia Hotel
AtrionHotel Heraklion
Lato Hotel Heraklion (reservation code: WINE)
Olive Green Hotel Heraklion (reservation code: WINE)
Επαφές
Γαλλία : Olivier Jacquet
Chaire UNESCO “Culture et Traditions du Vin” de l’Université de Bourgogne
Tel : + (33) 380 396 389
mail : chaire.vin-culture@u-bourgogne.fr
Ελλάδακαιάλλεςχώρες: Maria Nikolantonaki
Institut Universitaire de la Vigne et du Vin “Jules Guyot”de l’Université de Bourgogne
Tel. (+33) 380 396 195
mail : maria.nikolantonaki@u-bourgogne.fr