Γευσιγνωσία Κρητικών Κρασιών Στην Φλωρεντία
Μια ημέρα γευσιγνωσίας αφιερωμένη στα κρητικά κρασιά διοργανώθηκε από το Επίτιμο Προξενείο της Ελλάδας στην Φλωρεντία και την Πρόξενο Πέγκυ Πετρακάκος στις 27 Μαρτίου, στην πόλη Φλωρεντία της Τοσκάνης. Η γευσιγνωσία έγινε στην La Divina Enoteca στο κέντρο της πόλης, όπου 21 ετικέτες Κρητικού κρασιού από 21 διαφορετικούς παραγωγούς του δικτύου οινοποιών «Wines of Crete» παρουσιάστηκαν σε επαγγελματίες κρασιού, δημοσιογράφους, bloggers και στο οινόφιλο κοινό της πόλης.
Οι γηγενείς ποικιλίες του νησιού βρέθηκαν στο προσκήνιο, κερδίζοντας τις εντυπώσεις των επισκεπτών και αποσπώντας θετικές κριτικές.
Πιο συγκεκριμένα, οι 21 ετικέτες που πρωταγωνίστησαν στην γευσιγνωσία ήταν οι εξής:
Alexakis winery – Καρίκι 2012 (Κοτσιφάλι/Μαντηλάρι)
Οινοποιείο Διαμαντάκης –Διαμαντόπετρα 2012 (Syrah / Μαντηλάρι)
Digenakis wines –Μαρυσίνη Λευκός 2014 (Chardonnay/Βιδιανό/Μοσχάτο Σπίνας)
Οινοποιείο Ντουράκης -Εurhoria 2014 (Ρωμέικο φυσικός γλυκύς)
Οινοποιείο Δουλουφάκης- Δάφνιος 2014 (Βιδιανό)
Οινοποιείο Ευφροσύνη- Ονειρικόν λευκό 2014 (Βηλάνα/Μαλβαζία)
Κτήμα Γαβαλάς- Φραγκόσπιτο 2014 (Μαλβαζία/Μοσχάτο Σπίνας )
Ιδαία Οινοποιητική -Ωκεανός 2014 (Θραψαθήρι/ Chardonnay)
Αμπελώνες Καραβιτάκη- Βιδιανό 2014
10. Λυραράκης -Μαντηλάρι2012 (Μαντηλάρι)
11. Οινοποιείο Μαραγκάκη –8η τέχνη 2014 (Βιδιανό)
12. Mediterra οινοποιητική- Mirambello (Κοτσιφάλι/ Μαντηλάρι)
13. MΙΝΩΣ- Οινοποιείο Μηλιαράκη -Βιδιανό 2014
14. Nostos winery- Nostos alexandra’s 2014 (Syrah/Mourvedre/Grenache rouge)
15. Κτήμα Πατεριανάκη- Μελισσινός 2014 (Θραψαθήρι- Sauvignon blanc )
16. Ρους Οινοποιία- ROUS 2014 (Βιδιανό/ Μοσχάτο Σπίνας)
17. Οινοποιείο Silva Δασκαλάκη- Vorinos 2014 (Βιδιανό)
18. Οινοποιείο Στυλιανού- Θεών Δώρα λευκό 2014 (Βιδιανό/ Θραψαθήρι/ Βηλάνα)
19. Οινοποιείο Στραταριδάκης- Μοσχάτο Σπίνας 2014
20. Κρασιά Τιτάκης- Vin de crete (Κοτσιφάλι-Μαντηλάρι- Merlot)
21. Κτήμα Ζαχαριουδάκη- Κοτσιφάλι 2011
Η εν λόγο γευσιγνωσία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του επίτιμου Ελληνικού Προξενείου της Φλωρεντίας. Η Ελληνίδα πρόξενος, Πέγκυ Πετρακάκος, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εδώ στην Τοσκάνη, το κοινό διαθέτει παιδεία πάνω στο κρασί και αναζητά πάντοτε καινούργια πράγματα. Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρώ ότι υπήρχε τέτοια δυναμική ανταπόκριση. Άκουσα κάποια σχόλια και είναι όλοι ενθουσιασμένοι. Στο μέλλον θεωρώ ότι μπορούμε να οργανώσουμε ακόμα καλύτερες εκδηλώσεις. Με επιμονή και με την βοήθεια φυσικά των παραγωγών, πιστεύω ότι μπορούμε να αρχίσουμε να διαδίδουμε, όχι μόνο το κρασί, αλλά και εν γένει τα κρητικά προϊόντα.»
Στην γευσιγνωσία παρευρέθηκαν και οινοποιοί από την Κρήτη όπου είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τους καλεσμένους της εκδήλωσης και να ανταλλάξουν απόψεις για το κρασί και την Ελλάδα.
Η σημασία της παρουσίας των κρητικών κρασιών στην καρδιά της Ιταλίας αλλά και της απήχησης που είχε αυτή στους επαγγελματίες του χώρου αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για την φήμη του Κρητικού κρασιού. Το Wines of Crete, συνεχίζει τις δράσεις εξωστρέφειας προωθώντας τον Κρητικό Αμπελώνα και την κρητική γαστρονομία. Περισσότερα για τις δράσεις του Wines of Crete, μπορείτε να βρείτε στο www.winesofcrete.gr