ΝΕΑ

Το Wines of Crete στο HandcraftedCrete – THEWORKSHOP

Το Wines of Crete στο HandcraftedCrete – THEWORKSHOP

Το χειροποίητο ως «κλειδί» για την Προσέλκυση Ποιοτικού Τουρισμού

 Η Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης ΑΕ με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Χανίων και με  αφορμή την πετυχημένη έκδοση από την Περιφέρεια Κρήτης του βιβλίου «Χειροποίητη Κρήτη», διοργανώνουν ημερίδα με θέμα HandcraftedCrete τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, 9.00 – 17.30  στο Μεγάλο Αρσενάλι (Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου) των Χανίων.

Το ολοήμερο αυτό «hands-on» γεγονός παρουσιάζει 10 επιτυχημένα case studies από την Κρήτη αλλά και το εξωτερικό και διερευνά τα επόμενα στρατηγικά βήματα αξιοποίησης του χειροποίητου στοιχείου με στόχο την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού στο νησί μας. Στα δύο panelομιλητών του συνεδρίου θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι φορέων και διακεκριμένοι επαγγελματίες του τουρισμού.

Η ημερίδα HandcraftedCrete απευθύνεται σε ξενοδόχους, ταξιδιωτικούς πράκτορες, παρόχους υπηρεσιών και ταξιδιωτικών εμπειριών, παραγωγούς, οικοτέχνες, εστιάτορες και  δημιουργούς χειροποίητων ειδών ενώ παράλληλα είναι ελεύθερη σε κάθε επιπλέον ενδιαφερόμενο.

Σκοπός της ημερίδας  είναι να φέρει σε δημιουργικό διάλογο τους παραπάνω επαγγελματίες προκειμένου να διερευνήσουν  αποδοτικά τη μεταξύ τους συνεργασία αλλά και νέα πεδία δράσης για την αναβάθμιση και την ανάδειξη νέων μορφών τουρισμού στο νησί μας.

 

Το πρόγραμμα της ημερίδας

HandcraftedCreteTHEWORKSHOP

9.00 – 10.00 ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ – ΕΙΣΑΓΩΓΗ    

Δημήτρης Μιχελογιάννης, Ειδικός σύμβουλος Περιφέρειας Κρήτης
Τι αντιπροσωπεύει η «Χειροποίητη Κρήτη» για την Περιφέρεια Κρήτης

Παπαδεράκης Αντώνης,  Αντιπεριφερειάρχης και Πρόεδρος Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Κρήτης ΑΕ:  Η σύνδεση της «Χειροποίητης Κρήτης» με τον τουριστικό κλάδο.

Σημανδηράκης Παναγιώτης, Δήμαρχος Χανίων: Η αξία  της «Χειροποίητης Κρήτης» στην τοπική ανάπτυξη.

Ισαβέλλα Ζαμπετάκη, Δημοσιογράφος και Συγγραφέας
Σύντομη παρουσίαση του βιβλίου «Χειροποίητη Κρήτη»

10.00 – 11.00 BESTPRACTICES ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Συντονίζουν οι: Μαρία Πετραντωνάκη, Διευθύντρια Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Κρήτης ΑΕ και Ισαβέλλα Ζαμπετάκη

Η βελγική πρωτοβουλία “Handmade in Bruges

Παρουσίαση της πρωτοβουλίας Handmade in Bruges που τρέχει εδώ και χρόνια στην πόλη προβάλλοντας 80 δημιουργούς, καλλιτέχνες, παραγωγούς και τεχνίτες που φτιάχνουν προϊόντα με το χέρι. Το Handmade in Bruges έχει σημαντικό αντίκτυπό στην τοπική οικονομία ενώ φέτος τον Νοέμβριο εγκαινιάζεται ένα νέο φυσικό κατάστημα του δικτύου.

Cerdeira Home for Creativity: Το πορτογαλικό χωριό των τεχνών

Ένα εγκαταλελειμμένο χωριό της Πορτογαλίας αναβίωσε ως κέντρο για τις τέχνες και υποδέχεται στα εργαστήριά του καλλιτέχνες αλλά και απλούς επισκέπτες που επιθυμούν να παρακολουθήσουν μαθήματα κεραμικής, κατασκευής ξύλινων παιχνιδιών και άλλων χειροποίητων αντικειμένων και προϊόντων.

11.00 – 13.00 ΒΕΛΤΙΣΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ελαιόλαδο: η απτή σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό

Μιχάλης Παναγιωτάκης, Σεφ, F&B Manager Aegean Star Hotels, ιδιοκτήτης του καταστήματος Kr_eat organic & food market: «Ιστορίες» ελαιόλαδου στο τραπέζι και την κουζίνα των εστιατορίων

Ευτύχης Ανδρουλάκης, Παραγωγός Ελαιόλαδου Pamako: Tο ελαιόλαδο ως εμπειρία και πρεσβευτής της Κρήτης

Oliveoilbreak

Αντί για το τυπικό coffee-break, δίνουμε στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα βασικά της γευσιγνωσίας ελαιολάδου.

Η μοντέρνα διάσταση των παραδοσιακών τεχνών

Άρια Παρασκευάκη, Συνιδιοκτήτρια του Domus Renier: Η θέση των έργων Κρητικών καλλιτεχνών μέσα στο ξενοδοχείο και τα οφέλη για τον ξενοδόχο

Καρμέλα Ιατροπούλου, Κεραμίστρια: Πώς τα αυθεντικά έργα κεραμικής και τέχνης αναβαθμίζουν την ταξιδιωτική εμπειρία

Τα κρητικά προϊόντα ως πρεσβευτές της Κρήτης

Νίκος Μηλιαράκης, Πρόεδρος του Δικτύου WinesofCrete: Τι «μαθήματα» έχουν να μοιραστούν τα οινοποιεία και το δίκτυο WinesofCreteμε άλλους επισκέψιμους χώρους;

Κατερίνα Ξεκάλου, Ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Avli και του καταστήματος Avli Raw Materials: Προβάλλοντας έξυπνα τους μικρούς παραγωγούς σε ένα διεθνές κοινό

Αξιοποιώντας τη μοναδικότητα της κρητικής φύσης

Νίκος Ψυλλάκης – Ιδιοκτήτης To Fillo: Η προστιθέμενη αξία που κρύβεται στις ιστορίες και στην κουλτούρα των βοτάνων και της συλλογής τους

Μαρία Λόη – Σεφ, Συγγραφέας, TV personality και ιδρύτρια του Loi Brand (μέσω

skype): Προβάλλοντας την κρητική διατροφή στις ΗΠΑ

13.00 – 14.00 Lunch Break

14.00-15.30 ΠΑΝΕΛ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ: ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ

1ο Πάνελ συζήτησης: πετυχημένα παραδείγματα συνεργειών ανάμεσα στον καλλιτεχνικό και τον τουριστικό κλάδο

Δρ. Κυριάκος Κώτσογλου, Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Μιχάλης Βλατάκης,Πρόεδρος Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης
Γιώργος Μαθιουλάκης, Managing Director – Minoa Palace &Euphoria Resort
Αλεξάνδρα Θεοχάρη, Ιδρύτρια της εταιρείας Klotho
Γιάννης Βλαβογιλάκης, Κεραμίστας – Καλλιτεχνικό Χωριό Βερέκυνθος

2οΠάνελ συζήτησης: συνέργειες αξίας ανάμεσα σε παραγωγούς-οικοτέχνες και τον τουριστικό κλάδο: αναζητώντας τα next practices

Xάρης  Ροδιτάκης, Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή Πλοηγός
Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, Operations Director της Grecotel
Σεβαστή Κρασανάκη, Πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών «Εργάνη»
Κορίνα Μηλιαράκη, Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόρμου «Επιμενίδης»
Μανόλης Πετακάκης, Κτήμα Λαγκός

15.30 – 16.30 BRAIN STORMING SESSION

Εξερευνώντας νέες ιδέες και συμπράξεις

Παρουσίαση μιας πρωτότυπης ιδέας για μοντέρνα αξιοποίηση της παράδοσης του αργαλειού από τον Δρ. Κωσταντίνο Ουγγρίνη, Καθηγητή Architectural Design and Innovative Technologies /Founder Transformable Intelligent Environments Lab (TUC TIE Lab)

Δημιουργικός διάλογος επάνω σε δύο ακόμα πρωτότυπες ιδέες που αφορούν την προώθηση κρητικών προϊόντων στον χώρο των ξενοδοχείων και των εστιατορίων.

 16.30 – 17.30 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

 

Περισσότερα Νέα