ΝΕΑ

Εσείς… ήντα τρώτε;

Της Λίλη Καρακώστα

Τα οφέλη της κρητικής διατροφής, έχουν πλέον γίνει γνωστά σε όλο τον κόσμο. Διακεκριμένοι διατροφολόγοι εξυμνούν την κρητική κουζίνα και μας προτείνουν να εντάξουμε στα πιάτα μας, μερικά προϊόντα από την πιο νόστιμη και θρεπτική κουζίνα της Μεσογείου.

Είναι άνθρωποι περήφανοι, αγέρωχοι και σφύζουν από ζωντάνια και αγάπη για τις ομορφιές της ζωής. Ο λόγος για τους Κρητικούς, το υπέροχο αυτό «κράμα» ανθρώπων που πέρα από όλα τα άλλα φημίζονται και για την κουζίνα τους. Βασισμένη στα προϊόντα της μάνας-γης, η κρητική κουζίνα αποδεικνύει περίτρανα πως η διατροφική «ορθότητα» είναι ο σίγουρος δρόμος για τη μακροζωία. Μάθετε σε ποια στοιχεία βασίζεται η κρητική κουζίνα και εντάξτε τα στην καθημερινή σας διατροφή.

Ελαιόλαδο: μυστικό μακροζωίας

Στην Κρήτη, κυκλοφορεί πλέον και ως ανέκδοτο. Στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ο διάσημος Ancel Keys, γιατρός εξειδικευμένος σε θέματα διατροφής, ήρθε στο νησί για να ανακαλύψει το μυστικό της μακροζωίας των Κρητικών. Και φυσικά, έπεσε από τα σύννεφα όταν είδε τις χωριάτικες σαλάτες να… κολυμπούν στο ελαιόλαδο. Αποδείχθηκε λοιπόν, μετά από εκτεταμένες έρευνες, πως το ελαιόλαδο ήταν το καλά κρυμμένο μυστικό της μακροζωίας των Κρητικών καθώς δεν έλειπε ποτέ από κανένα τραπέζι του νησιού. Γνωστό για την αντιοξειδωτική δράση του, το ελαιόλαδο, προστατεύει την καρδιά, μειώνει την χοληστερόλη, συντελεί στην καλή λειτουργία του ήπατος και προστατεύει από πολλά είδη καρκίνων.

«Μαύρο» ψωμί και παξιμάδι: η τροφή του φτωχού…

Το «μαύρο» ψωμί που για αιώνες έτρωγαν οι Κρητικοί, παρασκευασμένο από σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη, για χρόνια, θεωρούνταν ως «παρακατιανό» από τους αριστοκράτες που προτιμούσαν το «λευκό». Οι ίδιοι οι Κρητικοί μάλιστα, συνήθιζαν να τρώνε «λευκό» ψωμί που το έλεγαν και «πολυτελείας» μόνο στις μεγάλες γιορτές, π.χ. Πάσχα και Χριστούγεννα. Και όμως, το «παρακατιανό» αυτό ψωμί και κατ’ επέκταση και το παξιμάδι, αποτελούν ένα ακόμη δυνατό «χαρτί» της Κρητικής διατροφής, καθώς είναι πλούσια σε ίνες και βιταμίνες Β και καταπολεμούν τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Ξεχωριστή θέση στην κρητική κουζίνα έχει και ο «ντάκος», ένα συνήθως στρογγυλό παξιμάδι που βρέχεται με ελαιόλαδο και πάνω του τρίβεται φρέσκια τομάτα και μυζήθρα μαζί με αρωματικά φυτά.

Μέλι: το θαυματουργό

Πλήθος ευρημάτων στις ανασκαφές της Κρήτης αποκάλυψαν τη βαθιά σχέση των Κρητικών με το μέλι. Το πολύτιμο αυτό προϊόν της κρητικής γης, είναι μια τροφή πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Η κυριότερη βιταμίνη του μελιού, η βιταμίνη Ε, έχει την ιδιότητα να απομακρύνει από τον οργανισμό τις βλαπτικές ουσίες που προέρχονται είτε από εξωγενείς παράγοντες, όπως π.χ. το κάπνισμα και οι καρκινογόνες ουσίες είτε από τον ίδιο του τον μεταβολισμό.

Αρωματικά φυτά: η φύση γιορτάζει

Το πιο ενδιαφέρον από βοτανολογικής άποψης νησί, η Κρήτη, φημίζεται για τα αυτοφυή αρωματικά φυτά του. Σχεδόν σε κάθε παραδοσιακή, κρητική κουζίνα, θα βρείτε ρίγανη, δίκταμο, χαμομήλι, μαντζουράνα, τίλιο, δάφνη, δενδρολίβανο, θυμάρι, μέντα, φασκομηλιά κ.α. Τα βότανα της Κρήτης, συλλέγονται από έμπειρα χέρια και επεξεργάζονται φυσικά, προσφέροντας πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων στην καθημερινή διατροφή.

Σταφίδα-κρασί και ξηροί καρποί: οι «φρουροί» της υγείας

Οι καλλιέργειες αμπελιού στην Κρήτη χρονολογούνται από τα προϊστορικά χρόνια. Το κρασί και η σταφίδα, είναι δυο πολύτιμα συστατικά της κρητικής διατροφής που ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούνται καθημερινά. Οι σταφίδες, πλούσιες σε βιταμίνες Β αλλά και οι ξηροί καρποί που προτιμώνται από τους Κρητικούς και αποτελούν πλούσια πηγή λινολεϊκού οξέος, αναδομούν τα κύτταρα και προστατεύουν την καρδιά.

Τυρί και γάλα: ευλογημένα από το Δία

Ο Δίας, ο θεός των ανθρώπων, λέγεται πως γεννήθηκε και ανατράφηκε στο Δικταίο Άντρο, ένα σπήλαιο στα απόκρημνα βουνά της Κρήτης. Εκεί, η αίγα Αμάλθεια, τον μεγάλωσε με αγνό κρητικό γάλα, από το οποίο σήμερα φτιάχνονται τα ονομαστά τυριά του νησιού. Η γραβιέρα, η κεφαλογραβιέρα, η γλυκιά και ξινή μυζήθρα και το κρητικό κεφαλοτύρι, στολίζουν καθημερινά με την παρουσία τους τα πιάτα των κατοίκων του νησιού, προσφέροντας τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους, πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα.
Φρούτα και κηπευτικά: τα δώρα της γης

Οι έρευνες αποκαλύπτουν πως οι Κρητικοί καταναλώνουν τριπλάσιες ποσότητες φρούτων και λαχανικών συγκριτικά με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Αυτό είναι ίσως ένα ακόμη καλά κρυμμένο μυστικό της μακροζωίας τους. Τα λαχανικά, τα χόρτα και οι τομάτες, όλα γνωστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και συντελούν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων.

Πηγή: Clickatlife.gr

Περισσότερα Νέα