Κολοκυθόπιτα με ένα ποτήρι Βηλάνα Π.Γ.Ε. Κρήτη
Γευστικό ταίριασμα: Αρώματα από φρέσκα βότανα και εσπεριδοειδή, ελαφρύ σώμα και ισορροπημένη οξύτητα,
στέκονται όμορφα δίπλα στη δροσερή κολοκυθόπιτα.
ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι
500 γρ. νερό, ή δύο μεγάλες κούπες
2 σφηνάκια τσικουδιά
2 σφηνάκια εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι
Για τη γέμιση
2 κιλά κολοκύθια
3 αυγά
200 γρ. γιαούρτι
200 γρ. φέτα Κρήτης
100 γρ ανθότυρο τριμμένο
1 ματσάκι άνηθο
½ μάτσο κρεμμυδάκι φρέσκο
1 κρεμμύδι
10 φύλλα δυόσμου
Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας σιμιγδάλι
Αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκάνη προσθέτουμε το αλεύρι και στο κέντρο το νερό, τη ρακή, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Ζυμώνουμε σιγά- σιγά και προσθέτουμε νερό αν χρειαστεί. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Τρίβουμε το κολοκύθι και το αλατίζουμε ελάχιστα. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι το ξερό και το κρεμμύδι το φρέσκο και τα σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο.
Στύβουμε με τα χέρια μας το κολοκύθι να φύγουν τα υγρά και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Σβήνουμε μετά από 5 λεπτά και αποσύρουμε από την φωτιά να κρυώσει το μίγμα. Έπειτα προσθέτουμε τα τυριά, τα αυγά, το άνηθο και το δυόσμο ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και αλατίζουμε προσεχτικά γιατί έχουμε και αλάτι στα τυριά.
Ανοίγουμε το φύλλο και τοποθετούμε σε ένα ταψί. Βάζουμε ένα δεύτερο φύλλο πάνω στο άλλο τοποθετώντας ενδιάμεσα ελαιόλαδο. Ρίχνουμε την γέμιση και από πάνω κλείνουμε με ένα ακόμα φύλλο.
Χαράζουμε και ψήνουμε στους 180 για 50 λεπτά με 1 ώρα. Κόβουμε αφότου κρυώσει.