Οινοποιείο Κλάδου
Το Οινοποιείο Κλάδος είναι μια οικογενειακή αναπτυσσόμενη επιχείρηση. Ιδρύθηκε το 1997 από τον χημικό – οινολόγο Εμμανουήλ Κλάδο και από το 2007 μεταφέρθηκε σε καινούριες, ιδιόκτητες εγκαταστάσεις με σύγχρονα μηχανήματα. Το οινοποιείο περιβάλλεται από έναν αμπελώνα, όπου καλλιεργείται σύμφωνα με τα πρότυπα της ΔΗΩ η λευκή τοπική ποικιλία Βιδιανό.
Βρίσκεται στο χωριό Πάνορμο Μυλοποτάμου, 25 χιλιόμετρα ανατολικά από την πόλη του Ρεθύμνου.
Οινοποιούνται οι ερυθρές ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Κοτσιφάλι, Λιάτικο καθώς και οι λευκές ποικιλίες Βιδιανό, Βηλάνα, Πλυτό, Μοσχάτο Σπίνας, Θραψαθήρι και Sauvignon Blanc.
Τα κρασιά διατίθενται σε φιάλη των 0,75lt και σε ασκούς των 5lt, 10lt και 20lt.
Το οινοποιείο Κλάδος είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1997 με πρωτοβουλία του Εμμανουήλ Κλάδου ο οποίος είναι χημικός-οινολόγος από το 1979.
Οι πρώτες εγκαταστάσεις ήταν ένας μικρός χώρος στο δήμο Ρεθύμνου και είχε παραγωγή περίπου 20.000lt κρασί ετησίως. Η παραγωγή κάθε χρόνο αυξανόταν με σταθερούς ρυθμούς και το 2002 ξεκίνησαν τα πρώτα βήματα στην εμφιάλωση.
Το 2007 το οινοποιείο μεταφέρθηκε στη Σκεπαστή Ρεθύμνου σε ένα σύγχρονο κτίριο 700 τετραγωνικών μέτρων και ο εξοπλισμός του ενισχύθηκε σημαντικά με μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας στην παραγωγή και στην εμφιάλωση. Το οινοποιείο περιβάλλεται από έναν αμπελώνα όπου καλλιεργείται, σύμφωνα με τα βιολογικά πρότυπα της ΔΗΩ, η τοπική λευκή ποικιλία Βιδιανό.
Σήμερα παράγονται περίπου 100.000lt κρασί το χρόνο, το οποίο διατίθεται στον καταναλωτή τόσο συσκευασμένο σε ασκούς (Bag-in-Box) όσο και σε μπουκάλι. Οινοποιούνται οι ερυθρές ποικιλίες Λιάτικο, Κοτσιφάλι, Merlot, Cabernet Sauvignon και Syrah καθώς και οι λευκές ποικιλίες Βιδιανό, Βηλάνα, Πλυτό, Θραψαθήρι, Μοσχάτο Σπίνας και Sauvignon Blanc.
Το 2014 η επιχείρηση πέρασε στη νέα γενιά της οικογένειας του κυρίου Κλάδου και είναι πλέον επικέψιμο. Η γεωγραφική θέση του οινοποιείου καθώς και οι προηγμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, ευνοούν στη διοργάνωση ξεναγήσεων, γευσιγνωσίας και εκδηλώσεων.
Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο από 15 Απριλίου έως 15 Οκτωβρίου από Δευτέρα έως Παρασκευή 10 πμ – 18μμ και Σάββατο 10 πμ – 15μμ