Κτήμα Γαβαλά
Ο προπάππους μου Εμμανουήλ Γαβαλάς του Νικολάου φύτεψε τους πρώτους αμπελώνες το 1906. Τότε χρησιμοποιούσε τα μινωικά λαξευτά πατητήρια που υπήρχαν στο χωριό Άγιος Θωμάς από όπου και κατάγονταν, για τη σύνθλιψη των σταφυλιών. Ο μούστος έβραζε μέσα σε μεγάλα πιθάρια. Το κρασί το μετέφερε μέσα σε δερμάτινα φλασκιά και το πουλούσε σε ταβέρνες και μαγαζιά.
Πολλά σταφύλια τα πήγαινε και σε γνωστά οινοποιεία της εποχής εκείνης.
Στο πέρασμα των χρόνων οι αμπελώνες όλο και μεγάλωναν. Τα σταφύλια πωλούνταν σε οινοποιεία της περιοχής.
Το 2001 οι αμπελώνες εντάχθηκαν στο καθεστώς βιολογικής καλλιέργειας. Πιστεύοντας ότι τα βιολογικά προϊόντα προστατεύουν το περιβάλλον από μολύνσεις φυτοφαρμάκων καθώς και τον καταναλωτή, εμάς που τα καλλιεργούμε αλλά και τα παιδιά μας. Το 2004 ιδρύσαμε ένα νέο υπερσύγχρονο οινοποιείο μέσα στους αμπελώνες. Όλες οι φάσεις από την παραγωγή μέχρι την εμφιάλωση γίνονται στην καθετοποιημένη σύγχρονη μονάδα μας. Η ενασχόληση μας με το κρασί πηγάζει μέσα από την αγάπη μας γι’αυτό το προϊόν. Την αγάπη για τη δουλειά μας, μας την πέρασαν οι πρόγονοί μας όπως και εμείς θα την περάσουμε στα παιδιά μας για να μη χαθεί.
Νίκος Γαβαλάς
Οινοποιός